Inspiracija

Interesantnih činjenica o kafi – samo u Kafashop blogu

10 interesantnih činjenica o kafi kafashop shop kafa espresso

Interesantnih činjenica o kafi

Sledećih 10 interesantnih činjenica o kafi zaista su istinite, iako zvuče neverovatno.Ako za sebe možete reći da ste pravi ljubitelj kafe, sigurno će vam biti zanimljivo da saznate neke zanimljivosti o svom omiljenom napitku.

OTKRIĆE KAFE  – interesantnih činjenica o kafi

  • Kafu je prvi otkrio pastir koji je čuvao ovce, on je primetio da one postaju neobično razdragane i živahne nakon što pojedu bobice sa jednog žbuna. Tada je dobio ideju da od ovih bobica napravi napitak koji će mu pomoći da ostane duže budan noću.
  • Kafa je zapravo voće.Interesantna činjenica je da su zrna kafe koštice bobica koje rastu na grančicama žbunja.
  • Postoje dve vrste zrna kafe, Arabika potiče sa Arapskog poluostrva i čini 70% ukupne količine kafe na svetu, dok je robuste manje, ali ima duplo više kofeina.

POPULARNOST

  • Još jedna od interesantnih činjenica o kafi. Iako je danas jedan od popularnijih napitaka, ne može se reći da je tako oduvek bilo. Vladari Meke su zabranili njeno konzumiranje 1511. godine, zbog verovanja da ispijanje kafe podstiče radikalno razmišljanje. 10 interesantnih činjenica o kafi.Sličnu reakciju na kafu imali su i italijanski sveštenici, koji su radili na tome da se ova „satanska tvorevina“ zabrani. Korak dalje otišao je otomanski vladar koji je surovo fizički kažnjavao svakog ko je konzumirao kafu.
  • Čak 40% ukupne svetske godišnje proizvodnje kafe pripada Brazilu, dok ga Vijetnam i Kolumbija prate. Uzgoj kafe zahteva visoku nadmorsku visinu, tropsku klimu i bogato zemljište, što od svih država u Americi jedino mogu da ispune Havaji.

NAJSKUPLJA KAFA

  •  Jedna od najskupljih kafa na svetu dobija se na krajnje bizaran način. Naime, kafa kopi luwak, koja se još  naziva i ‘kafa od mačjeg izmeta’ ili ‘cibetkina kafa’.Nastaje vrenjem bobica u digestivnom traktu sumatranske divlje mačke. Ova životinja hrani se zrelim zrnima kafe, a delovanje enzima u njenom stomaku daje im posebnu aromu. Cibetka izbacuje nesvarene semenke, koje se zatim skupljaju, peru i suše na suncu.  Od njih se biraju upravo one najkvalitetnije, i koriste za proizvodnju ekskluzivne kafe.Kilogram može koštati i do 1000 dolara.

Kofein iz kafe može da bude smrtonosan, ali budite bez brige, jer je za letalnu dozu potrebno da odjednom popijete oko 100 šoljica kafe.

Još nekoliko interesantnih činjenica saznajte klikom na ovaj link.

 

KafaShop Team

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *